Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Ciasto z rabarbarem i budyniem

6 czerwca, 2023 ciasto z rabarbarem i budyniem


Sezon na rabarbar to idealny czas, aby przygotować pyszne i kremowe ciasto z rabarbarem i budyniem. To doskonały deser na letnie popołudnie, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W tym artykule znajdziesz przepis na to wyjątkowe ciasto, wskazówki dotyczące jego przygotowania oraz informacje o kaloryczności jednej porcji.

Agenda

  • Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem
  • Składniki
  • Kroki do wykonania
  • Wskazówki
  • Kaloryczność

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem

Przygotowanie ciasta z rabarbarem i budyniem zajmuje około 1,5 godziny, a porcja przepisu wystarcza na 12 kawałków. Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do przygotowania ciasta oraz szczegółowy opis kroków do wykonania.

Składniki

  • 500 g rabarbaru
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Kroki do wykonania

  1. Na początek umyj i pokrój rabarbar na kawałki o długości około 2 cm.
  2. W misce wymieszaj mąkę, 100 g cukru, masło, jajko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, a następnie rozłóż je na dnie natłuszczonej i oprószonej mąką formy o średnicy około 24 cm.
  3. Na ciasto ułóż równomiernie pokrojony rabarbar.
  4. W rondelku przygotuj budyń, mieszając go z mlekiem i 2 łyżkami cukru. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudź go nieco.
  5. Rozprowadź budyń na rabarbarze, a następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż ciasto będzie złote.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź, a następnie pokrój na 12 porcji.

Wskazówki

  • Jeśli rabarbar jest zbyt kwasowy, można go przed użyciem zamarynować na kilka minut w cukrze.
  • Ciasto można podawać z bitą śmietaną lub lodami, co tylko wzmocni efekt deseru.
  • Jeśli chcesz dodać odrobinę chrupkości, możesz posypać wierzch ciasta po upieczeniu płatkami migdałów.

Kaloryczność

Kaloryczność jednej porcji ciasta z rabarbarem i budyniem wynosi około 250 kcal. Warto pamiętać, że wartość ta może różnić się w zależności od użytych składników oraz wielkości porcji.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu