Przejdź do treści

Chleb bez glutenu – czym się charakteryzuje?

  • Wypieki

Gluten to białko, które można znaleźć w życie, pszenicy czy jęczmieniu, z których wyrabia się mąkę oraz pieczywo. Niektóre osoby mogą cierpieć na nietolerancję glutenu lub celiakię, wtedy wymagane jest pieczywo bezglutenowe, a szczególnie chleb bez glutenu.

Pieczywo bezglutenowe a celiakia

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, czyli dolegliwość powodująca dyskomfort. Choroba ta objawia się biegunkami, chudnięciem, wzdęciami brzucha czy niedokrwistością po spożyciu produktów z glutenem. U takich osób leczenie polega na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie. Chleb bezglutenowy jest tutaj nie tylko zdrowym posiłkiem, ale i lekarstwem, ponieważ zjedzenie nawet niewielkich ilości tej substancji w przypadku celiakii, może prowadzić do problemów związanych z jelitami.

Czego nie znajdzie się w chlebie bezglutenowym?

Chleb bez glutenu i inne pieczywa tego rodzaju nie mogą zawierać niektórych zbóż, w których zawarty jest gluten. Chodzi o takie składniki, jak: pszenica i jej odmiany (orkisz, durum, kamut), żyto i jęczmień. Pieczywo bezglutenowe nie posiadają także w swoim składzie kasz z glutenem, takich jak kasza manna, jęczmienna, pęczak czy perłowa. Taki chleb nie może również zawierać otrąb z wyżej wymienionych zbóż.

Jak oznaczony jest chleb bez glutenu?

Pieczywo bezglutenowe można rozpoznać w bardzo łatwy sposób. Na terenie Unii Europejskiej opakowania tychże produktów posiadają specjalne oznaczenie w postaci przekreślonego kłosa. Tylko tak oznakowany produkt gwarantuje, że nie posiada w składzie glutenu.

Z czego robi się chleby bez glutenu?

Gluten jest cennym składnikiem w piekarnictwie, ponieważ ma właściwości spajające, sklejające. Aby wykonać chleb bez glutenu, należy wybrać dodatek, który będzie miał takie same właściwości jak gluten. Wykorzystuje się więc zboża oraz nasiona różnych trwa, które naturalnie nie posiadają tego składnika. Stosuje się między innymi: kukurydzę, grykę, maniok, sorgo czy quinoę, czyli komosę ryżową. Na bazie tych składników wykonuje się zakwas i właśnie z niego powstaje chleb bezglutenowy na zakwasie.

Z czego piec chleb bez glutenu w domu?

Wiele osób lubi piec w domu. Głównie tworzą niezwykle smaczne ciasta i babeczki, ale coraz więcej osób decyduje się również samodzielnie przygotować pieczywo. Aby upiec smaczny chleb bez glutenu we własnym domu najlepiej zastosować mąkę gryczaną czy ryżową. Pieczywo można również upiec z ziarna gryki. Wcześniej jednak należą je namoczyć w wodzie przez całą noc, a najlepiej przez 12 godzin. Bezglutenowe pieczywo będzie spoiste, kiedy doda się do niej również mąki ryżowej.

Jak powinno się jeść chleb bezglutenowy?

Pieczywo bez glutenu ma za zadanie zastąpić w diecie chleb ze zbóż glutenowych. Takie pieczy warto przed spożyciem poddać obróbce termicznej, np. w piekarniku, na patelni czy w tosterze. Zabieg tego rodzaju sprawia, że chleb bez glutenu smakuje jak świeży produkt, który dopiero opuścił piec, co doceniają konsumenci. Taki chleb po prostu lepiej smakuje.

Materiał zewnętrzny