Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Czereśnie pod kokosową kruszonką – pyszny deser pełen smaku i koloru

6 czerwca, 2023 czereśnie pod kokosową kruszonką


Czereśnie pod kokosową kruszonką to idealny przepis na letni deser. Doskonałe połączenie słodko-kwaśnych owoców z chrupiącą, aromatyczną kruszonką z kokosem sprawia, że to danie zadowoli każde podniebienie. Przygotuj się na wspaniałe doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię w tropikalne klimaty.

Agenda:
1. Przepis na czereśnie pod kokosową kruszonką
2. Składniki potrzebne do przygotowania dania
3. Kroki do wykonania deseru
4. Wskazówki i porady
5. Kaloryczność jednej porcji

Przepis na czereśnie pod kokosową kruszonką

Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

– 500 g czereśni, pozbawionych pestek
– 100 g masła, miękkiego
– 100 g cukru
– 100 g mąki pszennej
– 50 g wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– szczypta soli
– opcjonalnie: lody waniliowe do podania

Kroki do wykonania dania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj dużą, żaroodporną formę, do której będziesz układać czereśnie.

2. Umieść czereśnie na dnie formy, równomiernie je rozkładając.

3. W misce połącz masło, cukier, mąkę pszenną, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ugnieć składniki palcami, aby uzyskać kruszonkę o grudkowatej konsystencji.

4. Posyp czereśnie równomiernie przygotowaną kruszonką kokosową.

5. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić i będzie chrupiąca.

6. Po upieczeniu, wyjmij deser z piekarnika i pozostaw go do wystygnięcia na kilka minut.

Wskazówki i porady:

– Podawaj czereśnie pod kokosową kruszonką na ciepło, najlepiej z dodatkiem schłodzonych lodów waniliowych. Dzięki temu kontrastowi smak i temperatura deseru będą jeszcze bardziej wyraźne.

– Jeśli nie jesteś fanem kokosowego smaku, możesz zastąpić wiórki kokosowe płatkami migdałowymi.

– Przed podaniem deseru, możesz posypać go dodatkowo wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami, aby dodać jeszcze więcej chrupkości.

– Jeśli nie masz czasu na pozbawianie czereśni pestek, możesz użyć mrożonych owoców. Pamiętaj jednak, aby je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Kaloryczność jednej porcji:

Jedna porcja czereśni pod kokosową kruszonką (bez dodatku lodów) to około 430 kcal. Pamiętaj, że wartość kaloryczna może się różnić w zależności od użytych składników i wielkości porcji.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu