Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jak ugotować ziemniaki? – poradnik 

21 sierpnia, 2023 jak ugotować ziemniaki

Jak ugotować ziemniaki? Może to pytanie wydaje się banalne, ale przygotowanie tego popularnego składnika naszych posiłków, nie zawsze jest takie proste. Często spotykamy się z sytuacją, gdy ziemniaki są albo niedogotowane, albo rozgotowane do wręcz papki. Dlatego zgłębimy ten temat, dzieląc się z Wami kilkoma użytecznymi wskazówkami.

Spis treści: 

  1. Dlaczego warto gotować ziemniaki?
  2. Jakie ziemniaki są najlepsze do gotowania? 
  3. Metody ugotowania ziemniaków 
  4. Jak ugotować ziemniaki? – poradnik 

Dlaczego warto gotować ziemniaki?

Ziemniaki są świetnym warzywem do ugotowania.

  • Po pierwsze, są one łatwe do przygotowania. Wystarczy je obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
  • Po drugie, ziemniaki są bardzo wszechstronne. Można je gotować, piec, smażyć, dusić lub zapiekać. To sprawia, że są idealne jako dodatek do różnych dań.
  • Po trzecie, ziemniaki są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo witaminy C, potasu i błonnika, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Dodatkowo ziemniaki są źródłem energii, gdyż zawierają węglowodany. To sprawia, że są doskonałe dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Wreszcie, ziemniaki mają przyjemny smak i konsystencję. Są delikatne i gładkie, a jednocześnie sycące. 

Jakie ziemniaki są najepsze do gotowania? 

Wybór odpowiednich ziemniaków do gotowania jest kluczowy dla uzyskania smacznych i odpowiednio ugotowanych potraw. Istnieje wiele odmian tych warzyw, które różnią się pod względem konsystencji i smaku. Najpopularniejsze odmiany to: Agata, Kolumba, Annabelle, Bella oraz Lord. Przy wyborze ziemniaków warto zwrócić uwagę na ich kształt i wielkość. Najlepsze do gotowania są te o regularnym kształcie i średniej wielkości. Ziemniaki powinny być twarde, bez uszkodzeń i zmiany koloru skórki. Dodatkowo warto sprawdzić, czy nie mają oczek ani zielonych plam, które mogą świadczyć o starzeniu się ziemniaka. Wybierając odpowiednie ziemniaki do gotowania, należy pamiętać, że starsze ziemniaki będą miały bardziej miękki i rozpadający miąższ, podczas gdy młodsze będą bardziej sprężyste. Dlatego warto dostosować wybór ziemniaków do rodzaju dania, które chcemy przygotować. 

Metody ugotowania ziemniaków 

Istnieje wiele różnych metod gotowania ziemniaków, ale trzy najpopularniejsze to:

  • gotowanie w garnku – to tradycyjna metoda, w której ziemniaki są gotowane w osolonej wodzie.
  • gotowanie ziemniaków w mikrofalówce – kolejną opcją jest mikrofala. Wystarczy umieścić obrane i pokrojone warzywa w naczyniu odpowiednim do używanych mikrofalówek, dodać trochę wody i przykryć. Mikrofalówkę należy ustawić na pełną moc i gotować ziemniaki przez 8-10 minut.
  • gotowanie na parze – zdrowa opcja, która pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych w ziemniakach.

Jak ugotować ziemniaki? – poradnik 

Mamy dla Ciebie kilka wskazówek jak ugotować ziemniaki – pozwolą uzyskać idealnie przyrządzane ziemniaki.
Podstawowym elementem przygotowania ziemniaków jest oczywiście czas gotowania. Młode ziemniaki gotują się znacznie szybciej niż ich starsze odpowiedniki. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, warto gotować je przez około 20-30 minut. Pamiętaj jednak, że dokładny czas może się różnić w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków. Małe ziemniaki, będą gotowe dużo szybciej. 
Jeśli masz do dyspozycji młode ziemniaki, możesz zdecydować się na gotowanie ich w mundurkach. Dzięki temu zyskają one więcej smaku i skrobia nie wyjdzie na zewnątrz, co sprawi, że ziemniaki będą bardziej miękkie i wilgotne.


Inną opcją jest obranie ziemniaków przed gotowaniem. Warto jednak pamiętać, że w przypadku młodych ziemniaków skórka jest niezwykle delikatna, więc należy obchodzić się z nimi ostrożnie. W przypadku starszych ziemniaków skórkę można zdjąć łatwo, używając obieraczki do warzyw.
Przygotowanie ziemniaków do gotowania zaczynamy od obierania, ewentualnie umycia – w zależności w jakiej formie je przyrządzamy. Następnie zalewamy je zimną wodą, solimy ziemniaki i gotujemy. Doprowadzamy do momentu wrzenia – pamiętaj połóż pokrywkę tak, aby para z gotującej wody miała, jak wydostać się z garnka. Zapobiegniesz wtedy kipieniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, można sprawdzić ich gotowość, wbijając widelec w jedno z nich. Jeśli nóż wbija się łatwo, ziemniaki są gotowe.
Po ugotowaniu ziemniaki warto przelać je z gorącej wody i pozostawić w garnku do odparowania resztek wody. Następnie można je podać jako dodatek do obiadu, pokroić je na mniejsze kawałki i używać jako składnik sałatek czy zapiekanek.

Ziemniaki są idealny dodatek do wielu dań. Już wiesz, jak ugotować ziemniaki? Nie tylko te gotowane, ale również ziemniaki w mundurkach (nieobrane). Mówiąc o nich, nie można nie wspomnieć o plackach ziemniaczanych. Możemy także przygotować z nich pyszne kluski lub zapiekankę ziemniaczaną. Nie brakuje w sieci różnych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem tych smacznych warzyw. Spróbujcie sami i odkryjcie, jak różnorodne mogą być potrawy z ziemniaków. 

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Opakowania ekologiczne
fana Psiego Patrolu
dieta pudełkowa

Jesteś zainteresowany reklamą?

dieta pudełkowa