Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Jak zrobić ciasto francuskie? – prosty przepis

14 września, 2023 Jak zrobić ciasto francuskie?

‍Ciasto francuskie, znane również jako „puff pastry”, to wyjątkowa przekąska, która zdobywa serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Chociaż proces jego przygotowania może wydawać się skomplikowany, z odpowiednią ilością cierpliwości, jest możliwe, szczególnie z naszym przepisem, jak zrobić ciasto francuskie.

W artykule:

  1. Składniki ciasta francuskiego
  2. Jak zrobić ciasto francuskie?

Zobacz także: Pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – przepis i wskazówki

Składniki ciasta francuskiego

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

Jak zrobić ciasto francuskie?

Poniżej przedstawiamy krok po kroku proces przygotowania ciasta. Nie zrażaj się ilością czynności! Trochę cierpliwości i będzie to Twoja ulubiona przekąska.

Rozpuszczenie masła

Na początku, w rondelku rozpuść 50 g masła. Następnie rozpuść w wodzie sól, aż do jej rozpuszczenia (1-2 łyżeczki soli na każde 250-300 g mąki)

Przygotowanie masy

Do miski wsyp mąkę. Stosujemy się do proporcji 1:1, co oznacza, że jeśli używamy 250 g masła, to wsypujemy 250 g mąki. Następnie dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu, przygotowaną masę wyłóż na stolnicę, podsypując ją mąką.

Wyrabianie ciasta

Ciasto należy wyrobić na stolnicy, a następnie lekko spłaszczyć. Spłaszczone ciasto, należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie masła

Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą na gładką masę. Następnie, masło należy włożyć pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia. Masło rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało na 1-2 godziny.

Połączenie ciasta i masła

Po upływie 2 godzin wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyjmij także z lodówki masło i ułóż je na środku ciasta. Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, formując kopertę, w której środku będzie masło.

Wałkowanie i chłodzenie ciasta

Ciasto z masłem w środku wałkuj w jedną stronę, aż uzyskasz prostokąt, którego długość będzie 3 razy większa niż szerokość. Ciasto składamy na 3 części i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Ciasto gotowe do pieczenia

Na koniec, ciasto jest już gotowe do pieczenia. Przed pieczeniem rozwałkuj je na grubość około 4 mm.

Pieczenie ciasta francuskiego

Ciasto francuskie najlepiej piec nie dłużej niż 15 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 190-200 stopni Celsjusza.

Teraz już wiesz, jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku. Bez względu na to, z czym zdecydujesz się je przygotować, jesteśmy pewni, że będzie smakowało wyśmienicie.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak zrobić ciasto francuskie?

Jak długo gotować rosół?

14 września, 2023

Jak zrobić ciasto francuskie?
Jak zrobić ciasto francuskie?

Jesteś zainteresowany reklamą?