Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Jak zrobić ciasto francuskie? – prosty przepis

14 września, 2023 Jak zrobić ciasto francuskie?

‍Ciasto francuskie, znane również jako „puff pastry”, to wyjątkowa przekąska, która zdobywa serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Chociaż proces jego przygotowania może wydawać się skomplikowany, z odpowiednią ilością cierpliwości, jest możliwe, szczególnie z naszym przepisem, jak zrobić ciasto francuskie.

W artykule:

  1. Składniki ciasta francuskiego
  2. Jak zrobić ciasto francuskie?

Zobacz także: Pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – przepis i wskazówki

Składniki ciasta francuskiego

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

Jak zrobić ciasto francuskie?

Poniżej przedstawiamy krok po kroku proces przygotowania ciasta. Nie zrażaj się ilością czynności! Trochę cierpliwości i będzie to Twoja ulubiona przekąska.

Rozpuszczenie masła

Na początku, w rondelku rozpuść 50 g masła. Następnie rozpuść w wodzie sól, aż do jej rozpuszczenia (1-2 łyżeczki soli na każde 250-300 g mąki)

Przygotowanie masy

Do miski wsyp mąkę. Stosujemy się do proporcji 1:1, co oznacza, że jeśli używamy 250 g masła, to wsypujemy 250 g mąki. Następnie dolej wodę z solą i rozpuszczone 50 g masła. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu, przygotowaną masę wyłóż na stolnicę, podsypując ją mąką.

Wyrabianie ciasta

Ciasto należy wyrobić na stolnicy, a następnie lekko spłaszczyć. Spłaszczone ciasto, należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie masła

Pozostałe 200 g masła utrzyj drewnianą kulą na gładką masę. Następnie, masło należy włożyć pomiędzy dwie warstwy papieru do pieczenia. Masło rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 cm i włóż do lodówki, by stężało na 1-2 godziny.

Połączenie ciasta i masła

Po upływie 2 godzin wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wyjmij także z lodówki masło i ułóż je na środku ciasta. Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą, formując kopertę, w której środku będzie masło.

Wałkowanie i chłodzenie ciasta

Ciasto z masłem w środku wałkuj w jedną stronę, aż uzyskasz prostokąt, którego długość będzie 3 razy większa niż szerokość. Ciasto składamy na 3 części i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Ciasto gotowe do pieczenia

Na koniec, ciasto jest już gotowe do pieczenia. Przed pieczeniem rozwałkuj je na grubość około 4 mm.

Pieczenie ciasta francuskiego

Ciasto francuskie najlepiej piec nie dłużej niż 15 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 190-200 stopni Celsjusza.

Teraz już wiesz, jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku. Bez względu na to, z czym zdecydujesz się je przygotować, jesteśmy pewni, że będzie smakowało wyśmienicie.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu