Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym – przepis i wskazówki

5 lipca, 2023 pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Artykuł ten będzie przewodnikiem kuchennym po krokach przygotowania pysznych pierogów z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. To danie, które jest zarówno łatwe w przygotowaniu, jak i wyjątkowo smaczne. Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Agenda:

1. Składniki na pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
2. Przygotowanie pierogów z ciasta francuskiego z mięsem mielonym krok po kroku
4. Wskazówki i porady
5. Kaloryczność dania

Składniki na pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

To danie jest przeznaczone na 4 porcje, a jego przygotowanie zajmuje około 1 godziny. Aby przygotować pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko (do posmarowania pierogów)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów z ciasta francuskiego z mięsem mielonym krok po kroku

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się złote i pachnące.
4. Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, aż stanie się brązowe. Dopraw solą i pieprzem.
5. Rozwałkuj ciasto francuskie na cienki placek, a następnie wykrawaj z niego okrągłe kształty.
6. Na każdy okrągły kawałek ciasta nałóż porcję mięsa, a następnie zawiń pierogi, dokładnie zlepując brzegi.
7. Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
8. Piecz pierogi w piekarniku przez około 20-25 minut, aż staną się złote.

Wskazówki i porady

Pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym są doskonałe na obiad czy kolację, ale również jako przekąska na imprezę. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do farszu trochę papryczki chilli lub ostrej papryki.

Na deser po pierogach z mięsem polecamy ciasto francuskie z malinami

Kaloryczność dania

Jedna porcja pierogów z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to około 500 kalorii. Pamiętaj, że kaloryczność dania może się różnić w zależności od użytych składników i ich ilości.

Podsumowując, pierogi z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to smaczny i łatwy sposób na domowy obiad. Spróbuj przygotować je samodzielnie, a przekonasz się, że warto!

Sprawdź to: Kuchnia Gruzińska – niebo w gębie!

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu