Przygotowanie smacznych, domowych dań nie musi być skomplikowane. Jednym z prostych, ale jednocześnie wyjątkowo smakowitych dodatków do wielu potraw jest sos czosnkowy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić sos czosnkowy, jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule znajdziesz prosty przepis, który pozwoli Ci na przygotowanie tego sosu w domowych warunkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Składniki na sos czosnkowy
- Przygotowanie sosu czosnkowego
- Wskazówki do przygotowania sosu czosnkowego
- Szacowany czas przygotowania i liczba porcji
- Kaloryczność sosu czosnkowego
Składniki na sos czosnkowy
Aby przygotować sos czosnkowy, będziesz potrzebować:
– 3 ząbki czosnku
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– Sól do smaku
– Szczypta pieprzu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie sosu czosnkowego
1. Zaczynamy od przeciśnięcia czosnku przez praskę do miski.
2. Następnie dodajemy do niego jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
3. Dokładnie mieszamy wszystko, aż składniki dobrze się połączą, a sos stanie się gładki.
4. Po wymieszaniu składników, sos powinien odpocząć w lodówce przez co najmniej godzinę. Dzięki temu smaki składników dobrze się połączą.
Wskazówki do przygotowania sosu czosnkowego
Jeżeli chcesz, aby Twój sos czosnkowy był bardziej pikantny, możesz dodać do niego odrobinę ostrej papryki. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ zbyt ostry sos może zdominować smak głównego dania.
Szacowany czas przygotowania i liczba porcji
Przygotowanie sosu czosnkowego jest bardzo proste i nie powinno zająć Ci więcej niż 15 minut. Przepis jest na około 4 porcje sosu.
Kaloryczność sosu czosnkowego
Kaloryczność jednej porcji sosu czosnkowego to około 80 kcal. Pamiętaj jednak, że kaloryczność może się różnić w zależności od użytych składników.
Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest eksperymentowanie. Nie bój się dodawać swoich ulubionych przypraw, aby sos czosnkowy idealnie pasował do Twojego dania. Życzymy smacznego!