Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Muffinki kawowe z chałwą – pyszny deser z nutą orientu

6 czerwca, 2023 muffinki kawowe z chałwą


Czy można połączyć smak kawy, delikatność muffinek i orientalny aromat chałwy? Oczywiście! Dziś przedstawiamy przepis na doskonałe muffinki kawowe z chałwą. To idealny deser dla miłośników kawy, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.

Agenda:
1. Informacje ogólne o przepisie
2. Składniki
3. Przygotowanie muffinek kawowych z chałwą
4. Wskazówki i porady
5. Kaloryczność jednej porcji

Informacje ogólne o przepisie

Czas przygotowania: około 60 minut
Liczba porcji: 12 muffinek

Składniki

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (210 g)
– 1/2 szklanki cukru (100 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 1/3 szklanki oleju roślinnego (80 ml)
– 1 szklanka mleka (250 ml)
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 150 g chałwy (pokrojonej w kostkę)

Przygotowanie muffinek kawowych z chałwą

1. Przygotuj formę na muffinki – wykładając ją papilotkami lub natłuszczając.

2. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

3. W osobnym naczyniu rozpuszczamy kawę w gorącym mleku, mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. W kolejnej misce łączymy mokre składniki: olej roślinny, mieszankę mleka z kawą, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.

5. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych, mieszając aż do połączenia się składników (nie mieszaj za długo, aby ciasto nie było gumowate).

6. Dodajemy pokrojoną chałwę do ciasta, delikatnie mieszając.

7. Rozkładamy ciasto do formy na muffinki, wypełniając każde miejsce do 2/3 wysokości.

8. Pieczemy muffinki w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 minut, aż do zarumienienia i suchego patyczka po wbiciu w środek.

9. Po upieczeniu, wystudź muffinki na kratce.

Wskazówki i porady

  • Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego, możesz użyć cukru waniliowego.
  • Aby dodać jeszcze więcej smaku, możesz posypać muffinki kawałkami orzechów, prażonymi migdałami lub posypką czekoladową.
  • Muffinki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość na dłużej.

Kaloryczność jednej porcji

Jedna muffinka kawowa z chałwą ma około 250 kcal.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu