Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Muffinki owsiane: pyszny i zdrowy przepis na babeczki owsiane

6 czerwca, 2023 muffinki owsiane


Muffinki owsiane przepis, to doskonała propozycja dla miłośników zdrowego i pysznego wypieku. Połączenie puszystego ciasta z wyrazistym smakiem owsianych płatków, sprawiają, że te małe cudenka stają się nieodłącznym elementem porannego rytuału czy popołudniowej przekąski. Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a efekt zachwycający – puszyste muffinki, które rozpływają się w ustach, dodając energii na cały dzień.

Agenda:

  • Wprowadzenie
  • Składniki
  • Przepis
  • Wskazówki
  • Kaloryczność

Muffinki owsiane to zdrowa i smaczna przekąska, którą można przygotować w mniej niż godzinę. Dzięki zawartości płatków owsianych, muffinki są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Dodatek cynamonu nadaje im niepowtarzalnego smaku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować muffinki z płatkami owsianymi i cynamonem, które z pewnością zasmakują każdemu.

Składniki

Przepis na muffinki owsiane (12 sztuk):

– 1,5 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mąki pszenniej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 1 szklanka jogurtu naturalnego

Przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Wymieszaj w misce suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na jasną masę. Dodaj olej i jogurt, a następnie wymieszaj.
4. Połącz mokre i suche składniki, mieszając delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników. Uważaj, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ może to wpłynąć na konsystencję muffinek.
5. Przygotuj formę na muffinki, wykładając ją papilotkami lub smarując masłem. Napełnij formy ciastem do 2/3 wysokości, aby muffinki miały miejsce na wyrośnięcie.
6. Piecz muffinki przez około 25 minut, aż będą złociste i dobrze wyrośnięte. Możesz sprawdzić ich gotowość, wbijając patyczek w środek muffinki – jeśli wyjdzie suchy, muffinki są gotowe.
7. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Wskazówki

– Możesz dodać do ciasta ulubione dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady.
– Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste muffinki, możesz dodać do przepisu 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny.
– Muffinki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Kaloryczność

Jedna porcja muffinki owsianej (1 sztuka) zawiera około 200 kcal.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Wegańskie klopsiki – szybki i prosty przepis.
Zdrowe ciasteczka owsiane bez cukru i mąki – idealna fit przekąska.
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami – lekka i odżywcza propozycja.

Jesteś zainteresowany reklamą?