Wytrawna tarta z kruchego ciasta z serowym nadzieniem z boczniakami i wędzoną szynką. Pyszna na ciepło i na zimno.

Ingredients
kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
nadzienie:
- 1 średnia cebula
- 4 jajka
- mały kubeczek śmietany (200g)
- 100 g żółtego sera
- 200 g boczniaków
- 150 g wędzonej szynki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Instructions
- Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
-
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
-
Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty formując wysoki brzeg.
-
Szynkę kroimy w niewielką kostkę.
-
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paseczki lub w kostkę.
-
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
-
Żółty ser ścieramy na tarce.
-
Jajka mieszamy ze śmietaną za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z resztą składników.
-
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto, wygładzamy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż masa całkowicie się zetnie i przyrumieni.
-
Tartę możemy pokroić od razu po wyjęciu z piekarnika.
5 komentarzy
Uwielbiam zarówno boczniaki, jak i wszelkie wytrawne tarty. Twoja wygląda bardzo apetycznie.
zgadzam się z hania-kasia, chętnie zjadłabym taki kawałek
proszę się częstować ;)
Jaka ładna, słoneczna i z pewnoscią smakuje wspaniale!:)
Uwielbiam boczniaki! Ale jakoś nie pomyślałam, żeby dodać je do tarty… Pozdrawiam