
Ingredients
- 2 małe dynie piżmowe
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- łyżka oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki szczypiorku
- pół szklanki pestek dyni
- łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Instructions
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Dynie obieramy ze skóry (najwygodniej zrobić to obieraczką do warzyw), usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy czosnek i cebulę, aż cebula się zeszkli, ale nie doprowadzamy do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną dynię. Wlewamy bulion warzywny. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe i blendujemy na gładki krem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. Zupa jest bardzo gęsta, więc według uznania można dolać więcej bulionu (ale ja lubię taką gęstą, jest bardzo sycąca).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy pestki dyni, łyżeczkę wędzonej papryki i trochę soli. Prażymy pestki, aż się lekko przyrumienią.
Zupę podajemy gorącą, posypaną obficie pestkami dyni. Smacznego!
Notes
Kremowa, rozgrzewająca zupa dla miłośników dyni. Nie rezygnujcie z pestek prażonych w wędzonej papryce, to one nadają zupie wyjątkowego charakteru.