Kto uwielbia brukselkę tak jak ja? Zapiekam ją w sosie beszamelowym, karmelizuję na patelni i robię z niej zupy. Smakuje mi pod każdą postacią. Dlatego zapraszam Was na zupę krem z chrupiącymi migdałami i ostrym chilli.

Ingredients
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 szklanki brukselki
- 4 szklanki bulionu warzywnego (przygotowanego na przykład z domowej bulionetki)
- 1/2 szklanki ricotty
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- prażone płatki migdałów
- 4 brukselki
- łyżka masła
- chilli w płatkach
Instructions
W dużym rondlu podgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (ale nie zrumieni). Brukselkę kroimy na połówki, dodajemy do rondla. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy przez 25 minut. Dodajemy ricottę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło. Pozostałe brukselki kroimy w plasterki i obsmażamy na maśle, aż lekko się przyrumienią.
Zupę podajemy ze zrumienionymi plasterkami brukselki, posypaną prażonymi migdałami i płatkami chilli. Smacznego!