Schab pieczony możemy podawać jako danie główne na ciepło lub też na zimno jako dodatek do kanapek. Tak i tak jest pyszny. Tym razem wersja z pieczarkami i żółtym serem. Moja ulubiona na zmianę z tą z suszonymi śliwkami.

Ingredients
- 1 kg schabu
- około 250 g pieczarek
- 1 cebula
- żółty ser
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa
Instructions
- Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy w schabie kieszeń przez całą długość, nacieramy mięso solą i odkładamy.
- Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Doprawiamy do smaku.
- Gruby plaster żółtego sera kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Mieszamy z wystudzonymi pieczarkami.
- Faszerujemy schab i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał.
- Władamy mięso do formy żaroodpornej, posypujemy majerankiem, dodajemy oleju i podlewamy troszkę wodą.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut, polewając mięso co jakiś czas sosem w którym się piecze.