Jedna z wielu wersji popularnego jabłecznika. Przepis znalazłam w gazetce „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010. Długo zastanawiałam się czy budyń w przepisie to taki gotowy już ugotowany z mlekiem czy sam proszek – gdyby ktoś miał podobne wątpliwości, to do tego ciasta dodajemy budyń w proszku ;)

Ingredients
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 250 g śmietany
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ja dałam malinowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
Instructions
- Mąkę, schłodzone masło pokrojone na kawałki, 80g cukru, szczyptę soli i żółtko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Pozostały cukier dokładnie ucieramy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 250g śmietany, trzema jajkami i budyniowym proszkiem tak, aby powstała gładka masa bez grudek.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
- Tortownicę o średnicy około 25 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyklejamy ją ciastem, starannie dociskając. Na cieście układamy jabłka i zalewamy masą budyniową.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 50-60 minut.
- Gotowe ciasto studzimy w blaszce.
Notes
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
4 komentarze
wygląda pysznie :-) fajnie wyszło i wygląda z tym budyniem malinowym :-)
bardzo ładnie wygląda…;) podobaja mi sie te kolorki
Wygląda super! Mniam!
to musi świetnie smakować- na pewno rozpływa się w ustach ♥
Pozdrowienia ciepłe!!!