Listopad witam delikatnymi ciasteczkami. Mają wyraźny, maślany smak i są bardzo kruche. Z podanych składników wychodzi jedna blaszka, więc możecie spokojnie zrobić podwójną porcję :) Przechowywane w szczelnym pojemniku nie tracą kruchości przez kilka dni.

Ingredients
- pół kostki zimnego masła (100 g)
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 35 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (15 g)
- 3 płaskie łyżki suchego maku
Instructions
- Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm.
- Foremką wycinamy dowolne kształty.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut (aż lekko się przyrumienią).
- Studzimy na blaszce.