Delikatne, wilgotne, pachnące skórką cytrynową i pomarańczową. Zwieńczone słodkim plasterkiem kiwi. Rewelacyjne, chyba najlepsze jakie do tej pory jadłam. Przepis z wygrzebanej w TK Maxx książki „1000 cupcakes recipes”. Polecam przygotowanie tych muffinek w silikonowych foremkach.

Ingredients
- 110 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 110 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 dojrzałe owoce kiwi
Instructions
- Na początek rozpuszczamy masło i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniej więcej półcentymetrowe plasterki.
- W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z masłem i skórkami otartymi z pomarańczy i cytryny. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
- Na dno każdej foremki kładziemy plasterek kiwi. Łyżką nakładamy ciasto, nie więcej niż do 1/3 wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy w foremkach na 10-15 minut.
1 komentarz
Świetnie wyglądają :)