
Ingredients
- 50 g masła
- 85 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 175 g mąki
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki musu jabłkowego z małymi kawałkami jabłek
Na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 35 g masła posiekanego na małe kawałki
- pół łyżeczki cynamonu
Instructions
- Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i rozcieramy palcami, aż się połączą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
- Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy ostudzone masło i rozbełtane jajka. Mieszamy widelcem, tylko do połączenia się składników.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Do foremek nakładamy po płaskiej łyżce ciasta, następnie łyżeczkę musu jabłkowego i znowu płaską łyżkę ciasta.
- Kruszonkę wyciągamy z zamrażarki i kruszymy na wierzch. Całość nie może sięgać wyżej niż do mniej więcej 2/3 wysokości foremek – w innym przypadku ciasto może wykipieć podczas pieczenia.
- Pieczemy przez 25 minut. Studzimy w foremkach.
10 komentarzy
mniam, jeśli szarlotkowe to ja poproszę jedną :)
Robiłam kiedyś podobne. Smakowały wspaniale ….urocze zdjecie:) pozdrawiam
Z kruszoneczką, mniam :)
piękne zdjęcie!
i cudowny przepis.
wspaniałe te babeczki ;]
sliczne:) i jakie pyszne:)
Jedne z pyszniejszych muffin!:)
Chętnie zjadłabym te muffinki..Ślicznie wyglądają:)
Dzisiaj zdecydowanie wypróbuję ten przepis!
Czy nie zabrakło czegoś mokrego w tym przepisie? Dodałam mleko, bo bez niego nawet zagnieść ciasta by mi się pewnie nie udało.
przecież są jajka i roztopione masło…