Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś

Jak przygotować parfait z wątróbki – przepis na wykwintne danie

5 lipca, 2023 parfait z wątróbki

Artykuł ten jest dedykowany wszystkim miłośnikom wykwintnej kuchni. Dzisiaj podamy przepis na wyjątkowe danie – parfait z wątróbki. To doskonała propozycja dla osób, które szukają nowych, oryginalnych smaków. Parfait z wątróbki to danie, które z pewnością zachwyci nie tylko smakiem, ale również prezentacją.

Agenda:

  • Składniki
  • Przygotowanie
  • Podanie
  • Wskazówki i porady
  • Kaloryczność

Składniki na parfait z wątróbki

Na 4 porcje będziemy potrzebować:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 200 gramów masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koniaku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie parfait z wątróbki

Przygotowanie parfait z wątróbki nie jest skomplikowane i powinno zająć około 60 minut.

1. Przede wszystkim wątróbkę należy dokładnie oczyścić i umyć.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek.
3. Gdy szalotka zacznie szklić się, dodajemy wątróbkę i smażymy do momentu, aż straci surowy kolor.
4. Następnie dodajemy koniak i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Całość blendujemy na gładką masę, a potem przekładamy do foremek.
6. Parfait z wątróbki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Podanie

Parfait z wątróbki podajemy na chlebie tostowym lub bagietce, dekorujemy świeżymi ziołami. Możemy również dodać do tego konfiturę z czerwonej cebuli, która doskonale podkreśli smak wątróbki.

Wskazówki i porady

Parfait z wątróbki najlepiej smakuje po upływie 24 godzin od przygotowania. Dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto przygotować danie dzień wcześniej.

Kaloryczność

Kaloryczność jednej porcji parfait z wątróbki wynosi około 350 kcal. Jest to danie dość kaloryczne, ale jednocześnie bardzo sycące.

Redakcja rogalikblog.pl

Redakcja rogalikblog.pl to pasjonaci Diety, przepisów, lifestylu oraz zdrowia. W naszych artykułach dowiesz się wartościowych informacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ciekawostki na temat produkcji batonów
suszone owoce
chleb bez glutenu

Jesteś zainteresowany reklamą?

chleb bez glutenu