Rogaliki na śniadanie lub kolację. Proste do przygotowania. Doskonale smakują z masłem lub konfiturą.

Ingredients
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody
Instructions
- Mieszamy obie mąki z cukrem, drożdżami, solą i sodą. Dodajemy roztrzepane jajko, olej i maślankę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przykrywamy i pozostawiamy, aż podwoi objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie krótko zagniatamy i dzielimy na dwie porcje.
- Każdą porcję ciasta wałkujemy (podsypując mąką) i kroimy na 6 trójkątów, z których formujemy rogaliki.
- Uformowane rogaliki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
1 komentarz
Wygląda bardzo fajnie! Idealne na poranne śniadanie :)