Z biegiem czasu coraz mocniej doceniamy produkty pszczele. Ich umiejętne zastosowanie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Wiemy, że pyłek pszczeli odgrywa istotną rolę w naszej diecie, dlatego odpowiemy na pytania – jakie właściwości zawiera i jak go stosować?
Spis treści:
- Co to jest pyłek pszczeli?
- Jak powstaje pyłek pszczeli?
- Pyłek pszczeli – właściwości odżywcze
- Pyłek pszczeli – witaminy i kalorie
- Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze
- Pyłek pszczeli – jak stosować?
Co to jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest efektem procesu zapylania. Łączy ze sobą pyłek kwiatowy z różnych gatunków kwiatów. Dzieje się to wszystko za sprawą naszych niezawodnych pszczół zbieraczek. Na pyłek pszczeli składa się również nektar i ślina innych owadów.
Jak powstaje pyłek pszczeli?
Czy wiesz, że nie tylko my korzystamy z dobroczynności pyłku pszczelego? Zaspokaja on bieżące potrzeby pokarmowe pszczół. Służy im, również jako zapewnienia zapasów na czas niedodoboru pyłku w przyrodzie. Skąd pomysł na wykorzystywanie pyłku pszczelego przez człowieka? Zauważyliśmy, że owady traktują, go jako swój główny pokarm. Idąc tym tropem, łatwo dojść do wniosku, że może i nam pomóc w niedoborze witamin, białka i innych składników odżywczych. Już teraz przekonaj się do spożywania pyłku!
Pyłek pszczeli – właściwości odżywcze
Nie bez powodu w ostatnim czasie miód i pyłek pszczeli podbijają nasze serca. Właściwości odżywcze pyłku zawierają witaminy i minerały konieczne do utrzymania odporności. Myślimy, że nie jeden pszczelarz może się nią pochwalić. Dodatkowo ciekawym faktem jest to, że pyłek pszczeli składa się w dużej mierze z białka. Tak! W jego składzie jest więcej białka, niż w mięsie. Znajdziemy w nim węglowodany i zdrowe tłuszcze. Kolejna wartość, którą zapewnia pyłek pszczeli to błonnik-jeat go, aż 22,4 g na 100 g produktu. Oferuje szereg aminokwasów wolnych i egzogennych, kwasy nukleinowe DNA i RNA oraz związki fenelowe. Pewnie spotkaliście się z niedoborem biotyny i kwasu foliowego? Tak, to też znajdziecie w pyłku pszczelim. Z pełną odpowiedzialnością polecamy i zachęcamy to korzystania z dóbr, jakie daje pyłek.
Pyłek pszczeli witaminy i kalorie
Nie jestem prostym oszacować kaloryczność pyłku, przyjmuje się, że 100 g jego porcji to około 262 kcal. Witaminy to już zdecydwona petarda, którą oferuje. Znajdziemy w nim:
- witaminę A – jej dawka w pyłku jest zdecydownie większa niż w marchwi
- witaminę z grupy B – dwukrotnie więcej niż w mięsie
- witaminę E – pomaga w leczeniu niepłodności
- witaminę P
- witaminę C
Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze
Szereg właściwości, które oferuje pyłek kwiatowy umożliwia wszechstronne działanie w naszym organizmie. Dzięki jego stosowaniu możemy liczyć na przeciwdziałanie chorobom.
- Pyłek pszczeli zapobiega anemi. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, które podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Wspierany jest również układ krwionośny.
- Hamuje powstawanie zmian miażdżycowych.
- Obniża ciśnienie krwi.
- W przypadku osób starszych zatrzymuje obumieranie komórek mózgowych, co zapobiega schorzeniom neurologicznym.
- Pyłek kwiatowy wspomaga działanie wątroby, detoksykując ją.
- Wspiera układ immunologiczny
- Hamuje wydzielanie histaminy czyli bierze udział w leczeniu alergii.
- Badania wskazują na mocne oddziaływanie pyłku na obniżanie poziomu cukru we krwi.
Pyłek pszczeli jak stosować?
W medycynie stosujemy go szczególnie na jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Zawiera, aż 18 witamin i 25 składników odżywczych. Polecany jest osobą walczącym z odchudzaniem. Jak stosować?
- 3 razy dziennie około 30 minut przed posiłkiem
- spożywanie pyłku powinno trwać od 1 do 3 miesięcy, aby przekonać się o jego dobroczynności
- kurację powtarzamy kilka razy w roku, zachowując minimum 30 dni przerwy między jego stosowanim
Mamy nadzieję, że dzięki szerokiemu zakresowi działań odżywczych i leczniczych pyłku, przekonałeś się do jego codziennego jedzenia. Co, więcej smak miodu i pyłku na pewno będzie dla Ciebie dodatkowym atutem!