Wegetariański gulasz z fasoli jaś. Podany z kromką chleba sprawdzi się jako obiad lub gorąca kolacja.

Ingredients
- fasola biała 50 dag
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- natka pietruszki
Instructions
- Fasolę namaczamy przez całą noc, odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy, aż będzie miękka.
- Marchew, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Por kroimy w plasterki.
- Pokrojone warzywa dodajemy do gotującej się fasoli i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż zmiękną.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
- Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę i smażymy, aż cebula lekko się zezłoci.
- Przekładamy zawartość patelni do fasolki, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dużą szczyptą ostrej czerwonej papryki.
- Podajemy posypane natką pietruszki.
Notes
Żeby skrócić czas przygotowania, możecie użyć białej fasoli z puszki.
1 komentarz
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)