Zapiekane ziemniaki z parmezanem, czosnkiem i tymiankiem. Uwierzcie mi, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają.

Ingredients
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- łyżeczka tymianku
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- około 10 średniej wielkości ziemniaków
Instructions
- Formę na muffinki smarujemy olejem.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to szatkownicą do kapusty lub w robocie kuchennym. Jeśli nie macie ani jednego ani drugiego, to musicie dobrze naostrzyć nóż i pokroić.
- W misce mieszamy starty parmezan, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wrzucamy pokrojone ziemniaki do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy z resztą składników.
- Układamy ziemniaki w foremce i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w foremce na 5 minut, następnie wyjmujemy i podajemy.