W zimne dni świetnie sprawdzają się sycące zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana to dobry pomysł na szybki obiad. Kilka składników, niewiele pracy i pyszny obiad gotowy.

Ingredients
- 8 ziemniaków
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 3 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- ser camembert
- łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny
Instructions
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
- Cebulki myjemy i odcinamy szczypior. Odkładamy go na później
- Boczek kroimy w cienkie słupki. Wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy. Cebulki kroimy w krążki i dodajemy na patelnię do podsmażonego już boczku (bez szczypiorku). Smażymy jeszcze przez chwilę, aż cebula lekko się zeszkli.
- Formę żaroodporną smarujemy olejem.
- Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu. Posypujemy usmażonym boczkiem z cebulką oraz pokrojonym szczypiorem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Ser camembert kroimy na pół i nacinamy wierzch skórki, aby równo się upiekł. Układamy ser na naszej zapiekance skórką do góry.
- Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się, a ser zacznie bulgotać. Po 15 minutach zapiekanka ziemniaczana jest gotowa.
Notes
Podajemy gorącą! Smacznego!
2 komentarze
Wygląda smacznie i sycąco.:)
Jest naprawdę smaczna, polecam :-)