Sałatka z kaszy gryczanej? Dlaczego nie. Świetny pomysł na szybki, sobotni obiad. Kilka składników, prosty przepis.

Ingredients
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- pół łyżeczki soli
- kawałek wędzonego boczku
- 2 kiełbasy myśliwskie podsuszane
- 4 ogórki kiszone
- 20 dag pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Instructions
- Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz paseczki boczku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Dodajemy na patelnię. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż pieczarki będą miękkie.
- Kiełbasy myśliwskiego podsuszane kroimy w cienkie plasterki.
- Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę (nie obieramy ze skórki).
- Natkę pietruszki siekamy.
- Mieszamy ugotowaną kaszę gryczaną z podsmażoną cebulą, boczkiem i pieczarkami. Dodajemy kiełbasę i ogórki i ponownie mieszamy. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
1 komentarz
Wygląda przepysznie :) Fajny pomysł.