Lubię takie dania, które pozwalają na improwizowanie z różnych składników a dodatkowo są sycące i wszystko kończy w jednym garnku ;)
Dziś na obiad przygotowałam makaron w sosie serowym, z brokułem i soczystymi kawałkami kurczaka zamarynowanego wcześniej w sosie sojowym. Jednodaniowy posiłek dla 3-4 osób.

Ingredients
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 brokuł
- 1 duży serek topiony złoty ementaller
- pół szklanki tartego żółtego sera, np. gouda
- mleko (ok. 1 szklanka)
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki (z czubkiem)
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 250 g makaronu, np. farfalle
Instructions
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy w misce z sosem sojowym i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Brokuł oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 6-8 minut.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka.
- W rondlu przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewamy powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Dodajemy serek topiony, zmniejszamy ogień i mieszamy aż się rozpuści (możemy też pomóc sobie blenderem). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy przygotowany sos z żółtym serem.
- Mieszamy makaron z resztą przygotowanych składników: sosem, brokułem i kurczakiem. Podajemy.