Przepis z książki Jamiego Olivera. „Chrupiący” makaron, pięknie pachnący tymiankiem, inny od wszystkich jakie do tej pory jadłam. Zamiast anchois można dodać tuńczyka z puszki.

Ingredients
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- 4 kromki czerstwego chleba
- 400 g makaronu
- 8 filetów anchois w oleju
- sól
- 1 cytryna
- chilli do smaku
Instructions
- Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Listki tymianku odrywamy z gałązek.
- Chleb kruszymy w palcach albo miksujemy w robocie kuchennym.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju z puszki z anchois, czekamy aż się rozgrzeje i wrzucamy okruchy chleba. Dodajemy czosnek, chilli, listki tymianku, rozdrobnione filety z anchois (już bez oleju z puszki). Smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy okruchy się zrumienią wrzucamy na patelnię makaron. Do makaronu wyciskamy sok z połówki cytryny. Mieszamy.
10 komentarzy
Pyszne danie. Jamie wie, co dobre :)
Pozdrowienia.
zgadza się, lubię przepisy Jamiego :) pozdrawiam również
Pychota!
kiedyś robiłam makaron z podsmażoną na suchej patelni bułką tartą (ale nie sklepową, domową) było super chrupiąco :)))
mniam, pycha :)
fajne to – proste, szybkie i pełne smaku
Lubie Jamiego, lubię makaron – danie idealne :D
Bardzo smacznie !:)
A ja do tej pory makaron jadłem tylko z sosem pomidorowym. Chyba wiele traciłem
Pangrattato to po prostu bułka tarta :D
I ja dziś robię z nią makaron.. z nią i suszonymi pomidorami i anchois