Makaron z wątróbką to naprawdę fajny i bardzo smaczny pomysł na sycący posiłek. To danie przekona nawet tych, którzy za wątróbką nie przepadają.

Ingredients
- makaron parpadelle, porcja dla 3 osób
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego rozmarynu
- pół szklanki śmietanki kremówki
- łyżeczka musztardy francuskiej
- świeżo starty parmezan
- sól i czarny pieprz do smaku
Instructions
- Makaron gotujemy al dente, odsączamy i odstawiamy.
- Umyte i oczyszczone wątróbki kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy pokrojone wątróbki drobiowe. Smażymy przez kilka minut, aż się zetną.
- Dodajemy szczyptę rozmarynu, musztardę i śmietanę. Mieszamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Mieszamy gorący sos z makaronem i od razu podajemy danie posypane startym parmezanem.
3 komentarze
U mnie też dziś wątróbka, uważam, że jest pyszna, jak może komuś nie smakować? :) Twój makaron wygląda pysznie ;)
dziękuję i pozdrawiam :)
jak można nie lubić wątróbki… ;)