Kupiłam ostatnio świetną książkę z mnóstwem makaronowych inspiracji i teraz szaleję w kuchni testując przepisy i wymyślając nowe połączenia. Gdy nie mamy czasu na skomplikowane gotowanie, a w lodówce tylko kilka produktów, makaron daje nam mnóstwo smacznych możliwości. W przypadku takich dań sprawdza się zasada mówiąca, że im mniej składników i prostszy przepis to smaczniejszy efekt końcowy.
Dziś zapraszam Was na zapiekane spaghetti z mozzarellą i oliwkami. Tylko kilka składników. Prosty przepis na szybki obiad.

Ingredients
- makaron spaghetti – porcja dla 2 osób
- kulka sera mozzarella
- kilka oliwek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej bazylii
Instructions
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Przesmażamy na oliwie. Dodajemy makaron, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanymi oliwkami i listkami bazylii.
- Przekładamy na talerz żaroodporny. Obkładamy pokrojoną na plastry mozzarellą.
- Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekamy, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.
- Podajemy udekorowane listkami bazylii.