Nie mam ostatnio czasu na skomplikowane dania. Zakładając, że nic co zawiera parmezan nie może być niedobre, wypróbowałam przepis Tessy Capponi-Borawskiej na risotto z najdroższą przyprawą świata – szafranem. Nie zawiodłam się. Pyszne, kremowe, o pięknym kolorze. Polecam.

Ingredients
- 300 g ryżu arborio
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 łyżki startego parmezanu
- pół łyżeczki nitek szafranu
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 4 łyżki masła
Instructions
- Szafran polewamy łyżką wrzącej wody i odstawiamy.
- Cebulę szklimy w głębokim rondlu na połowie masła. Dodajemy suchy ryż i mieszając przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy wino i mieszamy, aż odparuje. Po chochelce dodajemy gorący bulion cały czas mieszając. Cała operacja powinna trwać nie więcej niż 20 minut.
- Gdy bulion się skończy, dodajemy szafran, resztę masła, parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4 komentarze
oj, narobiłaś mi ochoty na taki ryżyk…
Nic co zawiera ryż, szafran i parmezan :) Cudo
Proste i smaczne !
Niedawno kupiłam szafran z zamiarem zrobienia właśnie takiego risotta. Leży w szafce i czeka na swoją wielką chwilę :)
ach!zjadlabym coś takiego!