Duszona młoda kapusta. Do tego młode ziemniaczki. Czekam na to cały rok! Podobnie zresztą jak na botwinkę, rabarbar, szparagi i kilka innych krótko dostępnych warzyw ;)
Poniżej podaję Wam mój ulubiony sposób na młodą kapustę.

Ingredients
- główka młodej kapusty
- nieduża cebula
- kawałek surowego boczku
- pęczek koperku
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz i cukier do smaku
Instructions
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kosteczkę. Przesmażamy boczek z cebulą.
- Kapustę myjemy i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy i dolewamy szklankę wody.
- Dusimy po przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec duszenia (gdy kapusta zmięknie) przekładamy do niej boczek z cebulą.
- Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Gotujemy jeszcze przez chwilę, odparowując nadmiar wody.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i ocet. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
1 komentarz
Bezapelacyjnie zgadzam się ze stwierdzeniem że na taką kapustę warto czekać cały rok