
Ingredients
- 250 g twardego tofu
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- kilkanaście małych pieczarek
marynata:
- sok i skórka starta z połówki cytryny
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
Instructions
- Ser kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Mieszamy składniki marynaty i zalewamy ser. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Pieczarki myjemy i osuszamy.Możemy je przekroić na połówki.
- Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
- Paprykę kroimy i wrzucamy na 5 minut do wrzątku a następnie hartujemy zimną wodą.
- Nadziewamy na patyczki do szaszłyków po kolei cukinię, paprykę, tofu i pieczarki. Smarujemy pozostałą marynatą.
- Nastawiamy piekarnik na funkcję grilla. Opiekamy szaszłyki około 10 minut.
3 komentarze
A bo tofu ma takie coś w sobie , mnie też nie od razu posmakowało muszę powiedzieć. Wędzone posmakowało mi dużo bardziej.
A szaszłyki wyglądają smakowicie.
Pozdrawiam:)
Wyglądają super te szaszłyki.
Tofu pierwszy raz jadłam jakiś miesiąc temu. Był opieczony w panierce z bułki tartej, ale jakoś dla mnie był bez smaku. A podany został z sosem imbirowym, który dopiero nadał wyrazistości całej potrawy.
u mnie w domu tylko wędzone, zwykłe jakoś mi też nie pasuje :)
a takie warzywne szaszłyki to owszem, pochłaniam :)))