Najlepszy wegański sos jaki do tego pory jadłam. Gęsty, zawiesisty, lekko słodki od skarmelizowanej cebulki. Rewelacyjny przepis z jadlonomia.com. W mojej wersji w miejsce pietruszki dałam pasternak, który nadał trochę innego, bardziej wyrazistego smaku.

Ingredients
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 pietruszka lub pasternak
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i czarny pieprz
Instructions
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż cebula się przyrumieni.
- W tym czasie obieramy marchewkę i pietruszkę (lub pasternak) i kroimy w plasterki. Seler kroimy w paseczki a czosnek drobno siekamy. Dodajemy warzywa do podsmażonej cebuli i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy ogień. Dusimy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie warzywa się zrumienią i zmiękną.
- Następnie dodajemy pół łyżeczki brązowego cukru, sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez kilka minut mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 40 minut.
- Przecedzamy powstały sos na sicie, mocno odciskając warzywa. (Warzyw nie musimy wyrzucać, możemy je wykorzystać dodając np. do warzywnego gulaszu). Sos przelewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli lubicie gęste sosy to przed zagotowaniem odlejcie pół szklanki sosu i wymieszajcie dokładnie z łyżką mąki. Następnie wlejcie do pozostałego sosu i dopiero wtedy zagotujcie, cały czas mieszając.
Notes
Polecam z domowymi kluseczkami!
5 komentarzy
ten sos musi być pyszny!!!
Sos jest naprawdę genialnie prosty i pyszny
Czy sos można przechowywać dłużej?
Gotujemy 40 minut pod przykryciem czy bez? to ma się zredukować? czy redukujemy już po odcedzeniu w rondelku?
Gotujemy pod przykryciem. Możemy oczywiście pod koniec zdjąć pokrywkę i sos zredukować, albo zagęścić mąką.