Mam nadzieję, że czytaliście kiedyś skład na opakowaniu krakersów dostępnych w sklepach. Ja często zaglądam na stronę Czytaj Skład (polecam!) gdzie możecie zobaczyć zestawienia różnych produktów (tu np. krakesy – czytajsklad.com/krakersy). Jeśli nie chcecie jeść czegoś co nawet nie przypomina jedzenia, polecam zrobienie krakersów w domu. To tylko kilka składników i naprawdę niewiele pracy.

Ingredients
- 125 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 60 ml wody
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy w piekarniku
Instructions
- Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, cukier i sezam. Dodajemy wodę i olej i zagniatamy, aż powstanie ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na dwie porcje, przekładamy jedną porcję na papier do pieczenia i podsypując trochę mąką wałkujemy bardzo cienko.
- Radełkiem do ciasta lub ostrym nożem kroimy ciasto na kwadraty, a następnie każdy kwadrat kroimy w poprzek tak, aby powstał trójkąt. Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby podczas pieczenia nie odkształciło się.
- Nie oddzielając od siebie pokrojonego ciasta, przekładamy papier do pieczenia na blachę i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy około 15 minut, aż krakersy się zrumienią.
- Powtarzamy z drugą porcją ciasta.
- Po wystudzeniu krakersy oddzielamy od siebie.
- Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.