Przepis wywodzący się z hiszpańskiej kuchni, a konkretnie z rejonu Andaluzji. Świetne jako przekąska, do kieliszka czerwonego wina. Z mięsno-pomidorowym nadzieniem. Proste i szybkie od przygotowania.

Ingredients
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 zielonych oliwek nadziewanych ostrą papryczką
- mała cebula
- łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- żółtko
- łyżka mleka
- oliwa
Instructions
- Cebulę drobno siekamy, mieszamy z wołowiną i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę. Smażymy mięso, często mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal smażymy. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i solą.
- Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli.
- Ciasto francuskie rozwijamy, szklanką wycinamy kółka. Brzegi kółek smarujemy żółtkiem, na środek nakładamy po łyżce farszu. Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch smarujemy resztką żółtka.
- Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy, aż się zrumienią (ok. 15-20 minut).
11 komentarzy
pomysł do zapamiętania i koniecznie do zrobienia.
koniecznie :)
pyszne pierożki!
:)
Eleganckie te pierożki. Piękne zdjęcie:)
Pozdrowienia ślę:)
dziękuję i pozdrawiam ciepło :)
Za takie kąski oddałabym wiele;)
częstuj się proszę ;)
Mam w lodówce ciasto francuskie i muszę coś wymyślić:) Może zrobię takie pyszne pierożki!
ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości :) dlatego też bardzo je lubię ;)
wspaniale wyglądają, pewnie równie wspaniale smakuję i przepis wcale nieskomplikowany:) Pozdrawiam