Muffinki dla alergików lub wegan. Delikatne i puszyste. Z dodatkiem dżemu lub konfitury. Przepis najprostszy z możliwych, nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczą dwie miski, szklanka i łyżka :)

Ingredients
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 3 pełne łyżki powideł śliwkowych lub dżemu np. wiśniowego, pomarańczowego itp.
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, wodę oraz powidła. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Nakładamy ciasto do foremek na muffinki do 1/3 wysokości (powinno wyjść 12 sztuk).
- Pieczemy przez 20-25 minut.
24 komentarze
przepisy weganskie „bez” niektórych produktów, chyba nie przestaną mnie zaskakiwać! ;)
Właśnie zrobiłam – studzą się. Chciałam je odrobinę „odglutenić” i dałam pół szkl.mąki kokosowej i szkl.pszennej – skosztowana na ciepło na przyjemną konsystencję i lekko wyczuwalne „wiórki” z mąki koko. Polecam ;)
Aaaa,i trochę bałam się użyć cytryny zamiast octu,ale udało się :D
super! pozdrawiam :)
Wyglądają smakowicie. A próbowałaś robić bez kakao?
jeszcze nie ;)
Dzis zrobilam babeczki wedlug tego przepisu ;) szczerze tylko ze wzgledu na 1 goscia co nie jada produktow zwierzecych . I musze przyznac ze wszystkim smakowaly nawet mezowi napewno skorzystam przy okazji znowu z tego przepisu :)
A ja uzylam sok z cytryny bo u mnie ocet ma duzo procent
bardzo się cieszę, że smakowały :)
Są pyszne. Juz na stałe są wśród najlepszych i najszybszych przepisów
bardzo się cieszę! :)
Przepis jest naprawde swietny!!!
Zrobilam ilosc fabryczna na urodziiny moich corek, wszystkie dziecie byly zadowolone ze mimo alergii pokarmowych mogly zjesc czekoladowe babeczki, a moja corka powiedziala ze sa najlepsze na swiecie!
Polecam!!!
2 lata szukałam tego przepisu. Są mega pycha i wychodza nawet z maki bezglutenowej.
Dziękuję pięknie!!!!!!!
bardzo się cieszę! pozdrawiam :)
Czy ocet spirytusowy się nada? Chciałabym zrobić dla 1.5 dzieci i się zastanawiam czy może im jakos zaszkodzić taka ilość octu? Jabłkowy odpada bo uczulenie na jabłko. Robiłam narazie na próbę wyszły super pyszne i bez kakaa 😊
możesz dać sok z cytryny, pozdrawiam :)
Czy wodę można zastąpić mlekiem? Nie mogę użyć tylko jajek, mleko jak najbardziej, a mam wrażenie że z nim byłoby smaczniejsze;)
Pozdrawiam
Witam od niedawna mój świat stanął na głowie córka ma alergię na jaja gluten nabiał jaka mąkę b.glutenowa byś poleciła?
Super przepis, robię je bardzo często, znikają na bieżąco ze stołu. Pycha :)
A czy mozna do nich dodac starta cukinie?
Muffinki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i szybkie:)
Chociaż żadne z nas nie ma alergii ani nie jest wege , strasznie nam smakowały.
przepis użyłam, bo jak zwykle, zapomniałam kupić mleka. I jajek.
Witam. Chciałabym zrobić z tego przepisu niewielkie ciasto w keksowce z półtorej proporcji. Ile czasu powinnam piec w piekarniku i góra dół czy termoobieg ?
Rewelacja wyszly ❤️
Chciałabym zastąpić cukier miodem tylko nie wiem jakie proporcje użyć… Jakieś podpowiedzi?