Od rana miałam ochotę na domową pizzę. Wracając z pracy zrobiłam potrzebne zakupy: mozzarella, camembert, pomidorki, szynka… Wróciłam do domu i gdy wszystko wypakowałam okazało się, że nie kupiłam drożdży. Ale co tam, miała być pizza i jest pizza. Trochę oszukana, ale smakowała nam bardziej niż na drożdżowym spodzie. Spód z chrupiącego, cienkiego podpłomyka sprawdził się świetnie. I nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto :)

Ingredients
ciasto:
- 400 g mąki
- 4 łyżki oliwy
- 250 ml wody
- duża szczypta soli
sos:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 g startego twardego żółtego sera
- 1 żółtka
Instructions
- Mąkę dokładnie mieszamy z oliwą, wodą oraz szczyptą soli. Oprószamy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
- Stolicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk.
- Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem, przygotowanym ze śmietany wymieszanej z żółtkiem i tartym serem.
- Na tak przygotowanym spodzie układamy dowolne składniki. Ja wykorzystałam pomidorki koktajlowe, żółte i czarne, wędzoną szynkę, listki bazylii i plasterki mozzarelli.
- Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 200 – 220 stopni) i pieczemy, aż całość ładnie się zrumieni.
Notes
Podczas wyrabiania ciasta możemy dodać do niego posiekane zioła lub starty parmezan. Gotowe, surowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.
10 komentarzy
Bardzo apetycznie wygląda, mniam!:)
Pomysł ciekawy, ale mimo wszystko wydaje mi się, że pizza powinna w cieście drożdże mieć! Z drugiej strony – o kto lubi…
Podpłomyki robiono zanim wynaleziono drożdże :) to po prostu chlebek,więc bez drożdży wyśmienicie smakuje
Świetny przepis!
Pizza wygląda ekstra. Nie ma nic lepszego niż domowa pizza na cienkim cieście. Już nie mogę doczekać się aż ją spróbuję zrobić. Aż mi w brzuchu burczy!:P
Super ciasto :)!! Znacznie lepsze niż drożdżowe!!
świeżą bazylię dodaje się po wyciagnięciu z pieca….
Świetny przepis, domowa pizza to prawdziwa uczta dla podniebienia i oczu, mniam mniam
Pizza ta jest niezmiernie popularna we Włoszech i wcale się temu nie dziwię – smakuje świetnie, może nawet lepiej niż taka na normalnym, drożdżowym cieście. Z tego powodu polecam wszystkim żeby jej spróbowali. Jednak układanie składników od razu nie jest dobrym pomysłem – lepiej najpierw ciasto posmarować sosem i upiec a dopiero później położyć składniki i włożyć na parę minut do piekarnika, żeby dobrze się wypiekło. Dziękuję za przepis na ciasto!
Witam, dziekuje za ten przepis, często do niego wracamy, wszystkim bardzo smakuje. U nas najlepiej się sprawdza z cieniutko pokrojonymi pieczarkami lub z camembertem. Oczywiście jako podkład ten sosik serowo-zotkowo-smietanowy