Makaron po tajsku przygotujemy w 20 minut. Szybkie, sycące danie z kurczakiem i makaronem ryżowym.

Ingredients
- 200 g makaronu ryżowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- zielona papryczka chili
- 3 filety z piersi kurczaka
- kiełki fasoli mung (garść)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z połówki limonki
- płatki chili
- pęczek szczypiorku
- czarny, mielony pieprz
- filiżanka prażonych orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Instructions
- Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj moczy się go przez trzy minuty w świeżo zagotowanej wodzie i odcedza.
- Mięso kroimy w paseczki.
- Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej.
- Na gorący olej wrzucamy przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę i drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy mięso. Smażymy kolejne kilka minut.
- Dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy, rybny, odrobinę płatków chili oraz sok wyciśnięty z połówki limonki.
- Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia.
- Doprawiamy mielonym pieprzem.
- Szczypiorek kroimy. Podajemy makaron posypany szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.
7 komentarzy
Nie przepadam za takimi smakami, słodkimi ale to wygląda bajecznie i byłabym skłonna zjeść! :D
dziękuję i polecam :)
chętnie się wproszę na taki makaron :p
zapraszam :P
Czy jedna papryczka wystarczy aby potrawa miała odpowiednią moc? Dodam tylko, że bardzo lubię ostre smaki :)
to danie nie jest zbyt ostre, polecam dodanie więcej chili :)
ładnie podane, z wyglądu już mi smakuje a muszę to zrobić na obiad.