Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Sycące, pyszne i w niepowtarzalnym kolorze, który nadaje świeża natka pietruszki.

Ingredients
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
farsz:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- około 6 dużych pieczarek
- 15 dag żółtego sera
- kilka plasterków szynki lub wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia
Instructions
- Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Powinno ich wyjść 5 – 6 sztuk.
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki, pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Przyprawiamy.
- Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki i mieszamy z przygotowanym wcześniej farszem.
- Rozkładamy farsz na naleśnikach i zwijamy w ruloniki.
- Układamy ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Możemy skropić wierzch olejem.
- Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.
9 komentarzy
Bardzo ciekawe. Robiłam wczoraj naleśniki z pietruszką, ale nie miksowałam i nie miały takiego cudnego koloru.
świetne kolory!
Ale śliczna ta zieleń. Bardzo apetyczne.
ojej, jaka soczysta zielen… jaka ladna!!!
Dlaczego mi nie wyszła taka jednolita zieleń? :( Miksowałam mikserem i wyszły po prostu naleśniki w piatruszkowe ciapki. Powinnam zmiksować w czymś innym?
ja miksuję w robocie kuchennym, ale to chyba nie ma znaczenia. Nie z każdej pietruszki wychodzą jednolicie zielone, sklepowa natka nie jest taka soczysta jak świeżo zerwana.
rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)
mi też wyszły zielone kropki zamiast tej pięknej zieleni :(
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam :D