Ciasteczka speculoos uwielbiam nie tylko za ich korzenny smak, ale przede wszystkim niesamowitą chrupkość. Dziś mam dla Was przepis na krem z tych ciasteczek z dodatkiem miodu i białej czekolady. Mocno korzenny i bardzo słodki. Przepis znalazłam w książce Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”.

Ingredients
- 150 g ciastek speculoos
- 60 g miodu
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 ml mleka
- 50 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego
- 90 g białej czekolady
Instructions
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Wkładamy blaszkę z rozłożonymi ciastkami i zostawiamy w piekarniku na 10 minut.
- Ostudzone ciastka i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na proszek.
- W rondlu podgrzewamy mleko, miód i cukier, aż wszystkie składniki się połączą. Do ciepłej masy dodajemy ciastka z czekoladą i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy olej i ponownie mieszamy.
- Ciepły krem przekładamy do słoiczka i zostawiamy do wystudzenia.
- Przechowujemy w lodówce.
14 komentarzy
O mniam, muszę taki zrobić :)
polecam, warto :)
oj, to musi być przepyszne! Tylko ja bym musiała zamienić miód syropem klonowym, miodu nie mogę :)
to musi smakować obłedenie!! :)
Uwielbiam!
Robię bardzo podobny krem z ciastkami speculos.
Pychotka :) Mam dzisiaj ochotę na coś tak pysznego :)
A ja dzis robilam milkshake z kremem speculoos. Krem rewelacja
Brzmi bardzo apetycznie! A do czego wykorzystać taki krem?
Na pewno świetny jako przełożenie do wafli albo polewa do mniej słodkiego ciasta :) Korzenne aromaty to zdecydowanie mój klimat :)
Już czuję ten smak! Musi być cudny :)
Kupiłaś mnie dodatkiem białej czekolady 😉
Dostałam kiedyś taki krem w prezencie świątecznym! Był to zdecydowanie jeden z lepszych prezentów :-) ps: był obłędny! :-)
Kolejna propozycja swiateczna, ktora skradla moje podniebienie :)
Ale rozpusta…ale podobno w Święta można, bo wtedy się kalorie nie liczą :)