Świąteczna propozycja Jamiego Oliwiera. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. U mnie wersja bez sklarowanego masła. Przepis z Kuchni nr 12/2009.

Ingredients
- 1kg wątróbek z kurczaka
- oliwa
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
- listki z kilku gałązek tymianku
- mały kieliszek brandy
- 250 g miękkiego masła + 250 g zimnego masła
- listki z małego pęczka szałwii
- pestki z 2 owoców granatu
- świeże pieczywo
- sól morska
Instructions
- Pokroić wątróbki usuwając żyłki.
- Rozgrzać na dużej patelni kilka łyżek oliwy i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą wrzucić wątróbki i tymianek. Smażyć 3-4 minuty tak, aby wątróbka była w środku lekko różowa a z wierzchu usmażona. (Jeśli będziemy smażyć zbyt długo, parfait będzie suche i grudkowate).
- Kiedy wątróbka się usmaży, wlać na patelnię brandy. Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera.
- Zmiksować wątróbkę na gładką masę, dodać miękkie masło i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
- Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Przełożyć do 4 małych lub jednej dużej miski i włożyć do lodówki.
- Patelnię postawić na małym ogniu, rozgrzać niewielką ilość oliwy, podsmażyć listki szałwii i osuszyć je na papierowym ręczniku.
- Zimne masło wrzucić do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno. Ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane masło.
- Parfait wyjąć z lodówki, przybrać listkami szałwii i zalać sklarowanym masłem uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka.
- Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.
- Podawać z pieczywem i pestkami granatu.
2 komentarze
Ja robię bardzo podobnie, tylko nazywam to pasztet :) I nigdy nie zalewam masłem, bo mi się nie chce. A, i jeszcze nigdy w życiu nie usuwałam żyłek z wątróbki :)
Ja bardzo lubię wątróbki i wypróbuję ten przepis, ale tez bez klarowanego masła, bo trochę tego tłuszczu za dużo !
Pysznie wygląda :)