Przepyszny, oryginalnie wyglądający chlebek drożdżowy. Pojedyncze kromki posklejane są masłem i cukrowo-cynamonową posypką. Nie jest wcale trudny do przygotowania. Tylko nie jedzcie go, gdy jest jeszcze gorący, łakomstwo grozi bólem brzucha – wiem, bo sama próbowałam ;)

Ingredients
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 50 g masła
Instructions
- Masło rozpuszczamy.
- Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli.
- Dodajemy roztrzepane jajka, podgrzane (ale nie gorące) mleko i lekko przestudzone, rozpuszczone masło.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
- Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania, aż podwoi objętość.
- W tym czasie przygotowujemy posypkę mieszając cukier trzcinowy z cynamonem.
- Natłuszczamy keksówkę o długości około 25 cm.
- Rozpuszczamy pozostałe 50 gram masła.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na placek wielkości około 30 x 50 centymetrów (wcześniej podsypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem (łyżkę masła zostawiamy na później) i posypujemy cynamonowym cukrem (również pozostawiając łyżkę na później).
- Ciasto kroimy w poprzek na 6 plastrów. Kładziemy ostrożnie jeden plaster na drugi. Następnie ponownie kroimy na 6 części. Otrzymamy 6 kawałków, które wkładamy po kolei do keksówki tak, aby układały się jak kromki.
- Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło foremkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą łyżką masła i posypujemy cukrem.
- Pieczemy przez 30-35 minut.
9 komentarzy
Uwielbiam cynamon!:) i fajnie jest zobrazowane składanie chlebka:)
dzięki :) ja też uwielbiam cynamon!
Jak cudownie to wygląda!:)
dzięki :)
a do tego szklanka mleka… mniam!
o tak ;)
Och, och a już miałam inny pomysł na ciasto weekendowe – teraz muszę zmienić plany <3
Cynamon jest świetny w każdej postaci :)
Cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw, więc dodaję chlebek do ulubionych :)