Zapraszam na szybkie do przygotowania ciasto z krakersów przekładanych budyniowym kremem z kokosem. Ciasto jest bardzo proste i na pewno uda się również osobom początkującym w kuchni. A do tego jest bardzo smaczne.

Ingredients
- 2 paczki krakersów
- kostka miękkiego masła
- budyń śmietankowy
- szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki cukru
Instructions
- Budyń wsypujemy do 125 mililitrów mleka i dokładnie mieszamy. Jeśli budyń jest bez cukru, dosypujemy go 3 łyżki. Resztę mleka podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Mieszamy, aż masa zabulgocze.
- Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pół szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Średniej wielkości formę do ciasta wykładamy krakersami.
- Masło przekładamy do miski, dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy, aż powstanie gładki krem (ręcznie, nie mikserem).
- Wykładamy krem na krakersy pozostawiając niewielką ilość do posmarowanie wierzchu ciasta. Wygładzamy krem i układamy drugą warstwę krakersów. Smarujemy je resztą kremu i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Wkładamy ciasto do lodówki.
Notes
Najlepsze jest kolejnego dnia, gdy krakersy zmiękną i całe ciasto się przegryzie.
11 komentarzy
bardzo łądne zdjęcia.
a ciasto wygląda na pyszne.
pozdrawiam!
bardzo lubimy takie ciacho jest własnoręcznie komponowany :)a ciacho zwie się rafaello :) choć u nas budyń
wygląda obłędnie;) te wszystkie słodkości na paterze muszą być pyszne
Smakowicie wygląda :}
Kokosowa rozkosz:)
Jakiej wielkości musi być blacha? Mam ochotę zrobić, lecz nie chce by wyszedł mi za mały.
Rzeczywiście świetny pomysł na szybkie ciasto
A czy zamiast masła może być margaryna Palma???
I czy z tej ilości składników wychodzą 2 poziomy krakersów czy 3 jak u Ciebie na zdjęciu?
Bo w przepisie mowa jest o 2 warstwach.
Pozdrawiam.
U mnie są 3 warstwy krakersów, ponieważ przygotowałam ciasto w małej foremce (ok. 20x30cm).
Zamiast masła możesz użyć margaryny.
Pozdrawiam
jakie krakersy solone czy cos typu petitki???
zwykłe krakersy