Maliny to chyba najsłodsze lekarstwo :) Są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Zawierają wiele cennych substancji, niezbędnych dla zdrowia. Z malinami świetnie komponuje się na przykład czekolada oraz ser brie. Ciastka, które dziś upiekłam smakują wyśmienicie a pracy przy nich jest naprawdę niewiele.

Ingredients
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 filiżanki malin
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 plastry sera brie
- jajko
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Czekoladę drobno siekamy.
- Ser kroimy w plastry.
- Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Na połowie układamy startą czekoladę, ser brie oraz kilka malin. Przykrywamy pozostałymi kwadratami z ciasta i widelcem dociskamy brzegi.
- Przekładamy ciastka na blachę. Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (aż wierzch się zrumieni).
- Podajemy ciepłe, wtedy czekolada jest płynna i ciastka smakują nieziemsko :)
3 komentarze
Muszą być przepyszne! Bardzo podoba mi się dodatek sera brie do malin i czekolady.
Oj, na pewno idealne- z malinami, serem i czekoladą… pyszności!!! :)
wyglądają obłędnie