Delikatny, miękki chleb, który przez kilka dni zachowuje świeżość. Bardzo prosty do wykonania. Można zamiennie używać różnego rodzaju mąki. Jednak im więcej dodamy mąki pełnoziarnistej tym będzie mniej wyrośnięty i bardziej zwarty.

Ingredients
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- opakowanie (7g) suchych drożdży
- 2 łyżki miodu (daję miodek z mniszka)
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 200 ml maślanki
- pół szklanki ciepłej wody
- otręby (obojętnie jakie) do wysypania foremki
Instructions
- W misce mieszamy obie mąki z drożdżami i solą. Wlewamy maślankę i wodę, dodajemy miód i oliwę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut (będzie się dość mocno kleiło). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę.
- Foremkę keksową natłuszczamy i obsypujemy otrębami.
- Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto, tym razem tylko przez chwilę, żeby je odpowietrzyć. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Wyrośnięty chleb smarujemy maślanką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.