Risotto z szafranem to prawdziwa perełka kuchni włoskiej, której subtelną nutę smaku nadaje właśnie szafran – jeden z najdroższych przypraw na świecie. W tym artykule dowiesz się jak przygotować to pyszne, aromatyczne danie, które z pewnością oczaruje każdego miłośnika ryżu i włoskiej kuchni.
Agenda:
- Przepis na risotto z szafranem
- Składniki na risotto z szafranem
- Porady i wskazówki dotyczące przygotowania
- Kaloryczność jednej porcji risotto z szafranem
Zobacz także: Kuchnia świata? – czym właściwe jest
Przepis na risotto z szafranem
Risotto z szafranem jest daniem, które wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Szacunkowy czas przygotowania to około 40 minut, a z podanych proporcji składników wyjdzie 4 porcje.
Składniki na risotto z szafranem
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 50 g masła
- 50 g parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie risotto z szafranem
Na początek pokrój cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na maśle na patelni. Dodaj ryż i smaż, aż stanie się szklisty. Następnie dodaj wino i gotuj, aż całkowicie odparuje. W tym czasie podgrzewaj bulion – kiedy będzie gotowy, dodaj do niego szafran. Następnie stopniowo, porcjami, dodawaj bulion do ryżu, mieszając cały czas. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, danie jest gotowe. Na końcu dodaj starty parmezan, dopraw solą i pieprzem i podawaj od razu.
Porady i wskazówki
Risotto z szafranem najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego dodatkowo kawałki kurczaka lub krewetki.
Kaloryczność jednej porcji risotto z szafranem
Kaloryczność jednej porcji risotto z szafranem wynosi około 450 kcal, co czyni go doskonałym daniem na obiad lub kolację.
Jedz smacznie i zdrowo, ciesząc się wykwintnym smakiem risotto z szafranem!