Artykuł ten przedstawia przepis na pyszne zapiekane ziemniaki z parmezanem, które stanowią doskonałe urozmaicenie tradycyjnych dań z ziemniakami. Zapiekane ziemniaki z parmezanem to propozycja dla osób, które poszukują nowych smaków i pomysłów na dania obiadowe oraz kolacje.
Agenda:
1. Przepis na zapiekane ziemniaki z parmezanem
2. Szacunkowy czas przygotowania dania
3. Liczba porcji
4. Składniki potrzebne do dania z ich proporcjami
5. Kroki do wykonania dania
6. Wskazówki
7. Kaloryczność jednej porcji dania
Zobacz także: Jak ugotować ziemniaki?
Przepis na zapiekane ziemniaki z parmezanem
Zapiekane ziemniaki z parmezanem są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo czasu. Dzięki zastosowaniu parmezanu, danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Szacunkowy czas przygotowania dania
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Łączny czas: 40-45 minut
Liczba porcji
Przepis na zapiekane ziemniaki z parmezanem wystarcza na 4 porcje.
Składniki potrzebne do dania z ich proporcjami
– 1 kg ziemniaków
– 100 g startego parmezanu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Kroki do wykonania dania
1. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
2. W misce mieszamy oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
3. Dodajemy pokrojone ziemniaki do miski z przyprawami i dokładnie mieszamy, aby ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami.
4. Następnie wykładamy ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Posypujemy ziemniaki startym parmezanem.
6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zarumienione.
Wskazówki
– Zamiast parmezanu można użyć innego twardego sera, np. goudy czy ementalera.
– Do ziemniaków można dodać ulubione zioła i przyprawy, np. bazylię, oregano czy paprykę.
– Zapiekane ziemniaki z parmezanem smakują doskonale z sosem czosnkowym, jogurtowym lub ketchupem.
Kaloryczność jednej porcji dania
Kaloryczność jednej porcji zapiekanych ziemniaków z parmezanem wynosi około 350 kcal.