Krewetki to prawdziwa gratka dla miłośników owoców morza. Chociaż w naszym kraju trudno o świeże krewetki, wiedza na temat ich selekcji i przygotowania może przynieść niezwykle smaczne rezultaty. Zastanawiasz się, jak przygotować krewetki? Oto kompletny poradnik, który pomoże Ci odkryć tajemnice tych delikatnych owoców morza.
W artykule:
- Wybór odpowiednich krewetek
- Rozmiar krewetek
- Przygotowanie krewetek do gotowania
- Czas na gotowanie
- Jak przygotować krewetki?
Zobacz także: Paella z krewetkami – idealne danie na spotkanie z przyjaciółmi
Wybór odpowiednich krewetek
Najlepsze są oczywiście świeże krewetki. Jeśli masz możliwość ich zakupu, sprawdź ich zapach – powinny pachnieć morzem. Pancerz krewetki powinien być jędrny, błyszczący, bez odbarwień czy czarnych plam.
Niestety, często musimy zadowolić się krewetkami mrożonymi. W tym przypadku, zwróć uwagę na grubość warstwy lodu, który je pokrywa. Jeśli jest zbyt gruba, nie warto ich kupować – płacisz przecież za krewetki, a nie lód.
Rozmiar krewetek
Rozmiar krewetek ma znaczenie. Im większe, tym smaczniejsze, ale również droższe. Duże krewetki idealnie nadają się do podania solo, na przykład z dodatkiem sosu, lub smażone w cieście. Średnie krewetki można dodać do zupy, makaronu czy ryżu, a najmniejsze, koktajlowe, do sałatki, dipu lub pasty kanapkowej.
Ale jak odczytać rozmiar na opakowaniu? Zazwyczaj znajdują się tam liczby, na przykład 16/20, które mówią o tym, ile krewetek znajdziemy w paczce. W przypadku krewetek surowych, w skorupkach, oznaczają one liczbę krewetek, która przypada na 1 kilogram. W przypadku krewetek obranych i/lub obgotowanych, liczby te oznaczają ilość krewetek na 1 funt (ok. 454 g).
Przygotowanie krewetek do gotowania
Jeśli kupiłeś mrożone krewetki, przed przyrządzeniem musisz je rozmrozić. Najlepiej zrobić to powoli, przenosząc zamrożone owoce morza na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Możesz również przyspieszyć ten proces, wrzucając krewetki w paczce do garnka z letnią wodą.
Jeśli kupiłeś krewetki w pancerzach, musisz je odpowiednio przygotować. Najpierw obetnij głowę krewetki, a następnie delikatnie zdejmij pancerz i usuń odnóża. Ostatni kawałek pancerza wraz z ogonkiem możesz zachować, jeśli chcesz, aby krewetki prezentowały się lepiej na talerzu. Pamiętaj, że główki i pancerze krewetek można wykorzystać do przygotowania wywaru krewetkowego do zup rybnych.
Czas na gotowanie
Krewetki, w zależności od rozmiaru, powinny być podgrzewane krótko – średnio około 3-5 minut. Jeśli przesadzisz z czasem, będą mało soczyste i gumowate. Smażone, gotowane czy duszone – niezależnie od metody, krewetki są przysmakiem, który warto umieć przyrządzić.
Jak przygotować krewetki?
Podawanie krewetek to sztuka sama w sobie. Możesz je podać jako przystawkę, danie główne lub dodatek do sałatek i makaronów. Pamiętaj, że są one doskonałym źródłem białka i niskokaloryczne, więc idealnie nadają się do zdrowej diety.
Podsumowanie
Owoce morza to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jak przygotować krewetki? Choć może wydawać się to skomplikowane, z naszym poradnikiem na pewno poradzisz sobie bez problemu. Pamiętaj o wyborze świeżych, dobrze pachnących krewetek, odpowiednim ich przygotowaniu i krótkim czasie gotowania. Smacznego!