Cukinię lubię pod każdą postacią, robię z niej zapiekanki, risotta, sos do makaronu, zupę i oczywiście placuszki. Można je jeść prosto z patelni lub zapiec w piekarniku z jakimś fajnym dodatkiem. Tym razem upiekłam je z mozzarellą.

Ingredients
- 1 jajko
- 30 dag mąki pszennej
- mozzarella
- kilkanaście listków bazylii
- oliwa do smażenia
- 400 g startej cukinii
- świeżo mielony pieprz
- sól
Instructions
- Mąkę z jajkiem dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Każdą cukinię kroimy wzdłuż na dwie połówki i usuwamy pestki. Łatwo to zrobić za pomocą łyżki. Ścieramy cukinię na dużych oczkach tarki.
- Startą cukinię dodajemy do mąki z jajkiem, mieszamy i dodajemy odrobinę świeżo mielonego tartego pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z obu stron, aż się zrumienią. Jeśli nałożymy zbyt dużą porcję, trudno będzie ją odwrócić podczas smażenia.
- Usmażone placki odkładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Oprószamy solą.
- Mozzarellę kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek kładziemy plasterek mozzarelli i listek bazylii.
- Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i wyciągamy gdy tylko ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Notes
Jeśli mamy młode, małe cukinie nie musimy obierać ich ze skórki. Większe, starsze trzeba obrać gdyż skórka robi się bardzo twarda.
3 komentarze
muszą być pyszne :)
Też uwielbiam cukinię i szukam nowych przepisów a widzę że tu są bardzo interesujące
Ten przepis jest obłędny, dla każdej osoby która kocha cukinię..jak ja!
Polecam przepis – jest nieziemski :)