Bardzo słodkie ciasto, od którego ciężko się oderwać. Najlepsza jest chrupiąca, karmelowo-orzechowa polewa. Spód ciasta jest lekki, delikatny… spróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie.

Ingredients
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 2 paczki płatków migdałowych (dałam pół na pół z posiekanymi orzechami włoskimi)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Jajka z cukrem ucieramy na puszysta masę. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo, po łyżce dodajemy śmietanę.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.
- W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta i nabierze karmelowej barwy. Dodajemy migdały i orzechy. Mieszamy.
- Wyciągamy ciasto z piekarnika i natychmiast równomiernie rozsmarowujemy na nim przygotowaną masę, pozostawiając około centymetra przerwy od krawędzi blaszki.
- Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na około 10 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
1 komentarz
Brzmi słodko i pysznie!